Steak recept
A steak gyorsan megsütött szép darab hús, eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárárny egyéb hús esetleg hal.
Hozzávalók:
60 dkg hús pl: bélszín
étolaj
steak fűszer
só, bors
fokhagyma
mustár
Steak elkészítése:
4-5 nap pácolás után vegyük ki az olajból, csepegtessük le. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olajat, forrósítsuk fel. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd süssük minden oldalát gyorsan pirosra. A lényeg, hogy kéreg süljön a húsra, ami megakadályozza a húsnedvek kiszivárgását. Ezután tegyük a húst egy tepsibe, toljuk a sütőbe. Nagyságtól és a sütés kívánt mértékétől függően süssük 3-4 percig, így angolos lesz a hús, 5-6 perc alatt viszont teljesen átsül. Ezenkívül ízlés szerint fűszerezhetjük a húst fokhagymával, mustárral is, de vigyázzunk, hogy ezek ne égjenek meg az elősütéskor.
Tipp: Steaket csak öntöttvas serpenyőben süssünk, mert ezek alja egyenletesen veszi fel és adja le a hőt. Minden steak-et mindkét oldalán rövid ideig nagy lángon pirítsunk meg, mert így a hús felületén rögtön kicsapódik a fehérje és ízletes bevonatot képez. Grillen is megsüthetjük.