HTML

Sokrecept

sokrecept

Naptár

december 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Fehér kenyér recept

2008.11.06. 18:47 szormee

 

Fehér kenyér recept

 

Magyarországon ez a legtöbbet fogyasztott kenyérfajta.Kizárólag világos, hántolt búzalisztből, vízzel, élesztővel, sóval és engedélyezett adalékanyag felhasználásával készül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

1 kg finomliszt

4 dkg élesztő

4 dkg cukor

4 dl meleg tej

5 dkg étolaj

2 dkg só.

 

A fehér kenyér elkészítése:

 

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.

 

Tipp: A kenyér tetejét érdemes 3 vágással ellátni az esztétika kedvéért.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek kenyér recept kenyerek fehér kenyér kenyér recept kenyér receptek fehér kenyér recept

Hortobágyi húsos palacsinta recept

2008.11.06. 18:24 szormee

Hortobágyi húsos palacsinta recept

Előételként és főételként is fogyasztható.Igazi Hungaricum!!!

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

Palacsintához:

20 dkg liszt
2 db tojás
5 dl tej (lehet felerészben szódavíz is)

palacsintasütő kikenéséhez kevés olaj

Töltelékhez:


40 dkg csirke-, vagy sertéspörkölt
3 dl tejföl
1 evőkanál liszt (étkezési keményítő is lehet)

 

A hortobágyi húsos palacsinta elkészítése:

A palacsintatésztát csomómentesre kikeverjük, majd állni haggyuk legalább fél órát. A pörköltet leszűrjük és a húst ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, turmixoljuk. Ehhez kevés szaftot és tejfölt adunk, hogy krémes masszát kapjunk.A palacsintákat megtöltjük ezzel a masszával, majd feltekerjük őket.Hőálló tálba tesszük a palacsintákat szépen sorban.Ezután a szaftot a liszttel besűrítjük és a palacsintákra öntjük, majd a sütőben jól átmelegítjük az egészet.

Tipp: A palacsintákat ki is ránthatjuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) mielőtt a tepsibe helyezzük őket.

Szólj hozzá!

Címkék: előételek receptek recept palacsinta hortobágyi húsos palacsinta cukkini receptek palacsinta recept palacsinta receptek húsos receptek húsos ételek hortobágyi palacsinta hortobágyi palacsinta recept

Fogyókúrás töltött cukkini recept

2008.11.03. 20:00 szormee

Fogyókúrás töltött cukkini recept

Kalóriatartalma igen alacsony, mégis rendkívül sokoldalú hozzávaló. Levesek, saláták, köretek kiváló alapanyaga. Grillpartik közkedvelt résztveveője.

 

 

Hozzávalók:

4 cukkini

1 fej vöröshagyma

175 g zsemlemorzsa

1 tojás

2 vaj vagy margarin

2 ek reszelt sajt

zsiradék a tál kikenéséhez

fél csokor petrezselyem

1 tk olasz fűszerkeverék

bors

 

A töltött cukkini elkészítése:

A cukkinit megmossuk, majd hosszában kettévégjuk. Ezután kikaparjuk a belsejét, úgy, hogy mindössze 5 mm vastag héj maradjon. A kivájt cukkinibelsőt félretesszük. Kivajazott hőálló tálba helyezzük a cukkiniket, a kivájt felükkel lefelé fordítva, majd 10 percre a sütőbe helyezzük. A hagymát, a petrezselymet és a cukkinibelsőt felaprítjuk, majd serpenyőben vajon megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és levesszük a tűzről. A tojást elkeverjük és a serpenyőbe öntjük. Kivesszük a sütőből a cukkiniket és megsózzuk, megborsozzuk, majd megtöltjük őket a serpenyőben lévő masszával megszórjuk sajttal. Ezután 5 percre visszatesszük a sütőbe.

 

Tipp: A cukkini olcsó és kiváló vegetáriánus fogás.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept cukkini vacsora recept töltött cukkini vacsora receptek fogyokuras recept fogyokuras receptek töltött cukkini recept töltött receptek cukkini recept cukkini receptek

Spagetti carbonara recept

2008.11.03. 12:02 gofie

Spagetti carbonara recept

Az alla Carbonara jelentése "szénbányász módra" (vagy a szénbányász felesége). A monda szerint ez az étel azért volt népszerű a bányászok körében, mert a kevés hozzávaló egyszerűen szállítható, illetve a tojás munkába menet elcsenhető egy-egy tyúkólból. Amikor megjött az étvágyuk, a bányászok egy egyszerű erdei tábortűz segítségével laktató étket készíthettek. A bőséges borshasználat a bányászok ruhájáról elkerülhetetlenül lepotyogó szénpor modern kori hasonlata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

0,5 kg spagettitészta

20 dkg bacon (cskokra vágva)

3 tojás

1 tojássárgája

főzőtejszín, annyi amennyi a tésztát ellepi

bors

bazsalikom

10 dkg reszelt sajt

étolaj

 

A spagetti carbonara elkészítése:

Forraljunk vizet a tészta lkifőzéséhez, amibe kevés sót és néhány csepp olajat teszünk. A tésztát főzzük roppanósra. Az étolajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a szalonnacsíkokat és pirítsuk meg. Ha a bacon megpirult, öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük félre a serpenyőt. A tésztát  szűrjük le, majd öntsük egy másik serpenyőbe egy kevés zsiradékkal. Ezután öntsük rá a tojásokat, a sajt felét és a szalonnát. Végül adjunk hozzá bazasalikomot és borsot. A maradék sajot egy külön tálban tegyük az asztalra.

Tipp: Szalonna helyett sonkát is használhatunk, de az már nem az eredeti sapgetti carbonara.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept spagetti carbonara könnyű ételek vacsora receptek spagetti recept spagetti receptek spegetti spagetti carbonara recept

Krumplis pogácsa recept

2008.11.01. 15:00 gofie

Krumplis pogácsa recept

A pogácsa egy kerek sós aprósütemény, melyenek számtalan változata ismert.Pl: túrós,satos, burgonyás, tepertős.

 

Hozzávalók:

25 dkg főtt krumpli

3 tojássárgája

1 Rama kocka

50 dkg liszt

2-3 dkg élesztő

cukor

tej

 

A pogácsa elkészítése:

A krumplit kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük.Ha puhára főtt, akkor egy nagyobb tálban összetörjük. Az élesztőt kevés tejben, cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztát ezután kelesztem, majd kb. 2 ujjnyira nyújtom ki. A pogácsák tetejét a sütés előtt megkenem vmilyen zsiradékkal, majd megszórom sajttal.

 

Tipp: Sajt helyett szezámmagot is szórhatunk a pogik tetejére.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: süti receptek recept sütemény recept süti receptek süti recept pogacsa pogacsa recept pogacsa receptek sós receptek

Pizza alaprecept

2008.10.30. 21:27 gofie

Pizza alaprecept

A  pizza egy olasz eredetű étel, mára már az egész világon elterjedt. Alapja egy lapos kenyérféle,ez a pizzatészta, melyet paradicsomszósszal borítanak. Az alapra különböző feltéteket tehetünk pl: gombát, sonkát, szalámit, kukoricát, kagylót, tonhalat stb.

 

 

 

Hozzávalók:


3 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
3 ek. olaj
1 tk. balzsamecet/ borecet, fűszeres ecet, vagy sima is jó:)
1,5 - 2 tk. só
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés:


A hozzávalókat alaposan kidolgozzuk, 1 órát kelesztjük, majd gáztepsi méretű korongra nyújtjuk/ kézzel kihúzzuk úgy, hogy középen vékonyabb, a szélén kicsit vastagabb legyen (egyrészt autentikusabb, másrészt jobban is sül így: a közepén sem marad nyers a tészta a nedves feltét alatt).
A feltéttel együtt tesszük forró sütőbe. Elég gyorsan sül, nem szabad kiszárítani!
Ez az adag négy személyre elegendő, de ketten is meg lehet enni:) Természetesen lehet adagonként is sütni.

Tipp: Ugyanebből a tésztából pizzakrémes csavart masnikat, csigát vagy baguette-et is lehet készíteni, a tésztát pedig ízlés szerint lehet fűszerekkel különlegesebbé tenni.
Ha van otthon sör vagy fehérbor, néhány evőkanálnyi (vagy akár 1 dl) vizet helyettesítsünk vele, még sokkal könnyebb és finomabb is lesz a tészta! Ilyenkor, ha száraz bort használunk, nem kell a tésztába ecet.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept pizza pizzák pizza recept pizza receptek pizzaalap pizzafeltét

Steak recept

2008.10.30. 20:56 gofie

Steak recept

A steak gyorsan megsütött szép darab hús, eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárárny egyéb hús esetleg hal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 60 dkg hús pl: bélszín

étolaj

steak fűszer

só, bors

fokhagyma

mustár

 

Steak elkészítése:

4-5 nap pácolás után vegyük ki az olajból, csepegtessük le. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olajat, forrósítsuk fel. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd süssük minden oldalát gyorsan pirosra. A lényeg, hogy kéreg süljön a húsra, ami megakadályozza a húsnedvek kiszivárgását. Ezután tegyük a húst egy tepsibe, toljuk a sütőbe. Nagyságtól és a sütés kívánt mértékétől függően süssük 3-4 percig, így angolos lesz a hús, 5-6 perc alatt viszont teljesen átsül. Ezenkívül ízlés szerint fűszerezhetjük a húst fokhagymával, mustárral is, de vigyázzunk, hogy ezek ne égjenek meg az elősütéskor.

Tipp: Steaket csak öntöttvas serpenyőben süssünk, mert ezek alja egyenletesen veszi  fel és adja le a hőt. Minden steak-et  mindkét oldalán rövid ideig nagy lángon pirítsunk meg, mert így a hús felületén rögtön kicsapódik a fehérje és ízletes bevonatot képez. Grillen is megsüthetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept grill grillezés steak stea recept hús receptek grill receptek

Mézeskalács recept

2008.10.30. 20:26 gofie

Mézeskalács recept

Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

1 kg liszt
20 dkg méz
25 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg margarin
2 dl tej
2 dkg szalakáli
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
 

Mézeslakács elkészítése:

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját és végül pedig a tejben megfuttatott szalakálit. Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig. Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét.

Tipp: A puha mézeskalács titka, hogy fogyasztás előtt legalább tíz napig légmentes dobozban tároljuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: süti receptek recept sütemények mézeskalács karácsonyi receptek süti receptek édességek édesség receptek sütemény receptek mézeskalács recept

Bolognai spagetti recept

2008.10.30. 20:16 gofie

Bolognai spagetti recept

Emilia és Romagna között a térképen nem látható pontos határvonal, s Bologna, a tartomány főváros kifejezetten ragaszkodik hozzá, hogy sem ide, sem oda nem tartozik. Egyszerűen Bologna. Az olaszoknak a pizza után a második leghíresebb ételük a „bolognai spagetti”, de ez a név Bolognában és Emilia Romagnában őszinte felháborodást kelt. Arrafelé az járja, hogy óvakodni kell az olyan vendéglőstől, aki „bolognai spagettit” kínál, mert vagy nem ért az olasz konyhához, vagy kizárólag a turisták pénztárcája érdekli. A bolognai húsmártást ugyanis főként tagliatellével, azaz házi készítésű tojásos szélesmetélttel fogyasztják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

darált hús (csirke, pulyka, sertés, amelyik szimpatikus) (nagyjából fejenként 10 dkg)
sűrített paradicsom
hagyma (2 kisebb fej)
olaj
piros paprika, darált paprika
só, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, oregano
tészta (nagyjából fejenként 10 dkg)
reszelt sajt (az olaszok parmezánt használnak)

Bolognai spagetti elkészítése:

Az olajat felhevítem, beleteszem az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Rászórok kevés piros paprikát, majd belerakom a darált húst. Az egészet megpárolom egy kicsit. Ezután beleteszem a sűrített paradicsomot. Amennyiben van otthon házilag készített paradicsomlé, abból öntök bele 3-4 dl-t, ha nincs, akkor egy nagyobb doboz sűrített paradicsomot összekeverek langyos vízzel, és azt adom hozzá. Teszek bele egy teáskanál darált paprikát is, megsózom. Kis lángon főzöm kb. 15 percig, néha megkeverem. Közben megfőzöm a tésztát. Amikor a hús már majdnem kész, belerakom a fűszereket és még főzöm 5 percig. Leszűröm a tésztát, és friaaen tálalom az ínycsiklandó bolognai spagettit.Mindenki ízlés szerint szórja meg reszelt sajttal.

Tipp: Spagetttitészta helyett pennét is használhatunk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: spagetti receptek recept bolognai vacsora receptek bolognai spagetti spagetti recept spagetti receptek

Bruschetta recept

2008.10.30. 19:31 gofie

Bruschetta recept

A bruschetta közép-Olaszországból származó étel, amit már a XV. században is fogyasztottak. Pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz  olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak.

 

Hozzávalók:

1 db bagett

6-8 koktélparadicsom

2 szelet bacon

12,5 dkg mozarellagolyó

1 kisebb fej lilahagyma

bors

olívaolaj

balzsamecet

bazsalikomlevél

 

Bruschetta elkészítése:

Felvágjuk a bagettet és sütőben vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. A baconszeleteket kevés olívaolajon ropogósra sütjük. A mozzarellát lecsepegtetjük és felszeleteljük. A koktélparadicsomokat megmossuk és félbevágjuk. A hagymát felcsíkozzuk. A fél bagetteket megkenjük kevés olívaolajjal, ráhalmozzuk a bacont, a paradicsomokat, a mozzarellát és a hagymát, megszórjuk sóval és borssal, csepegtetünk rá olívaolajat és balzsamecetet, végül bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Tipp: Vacsoraként és előételként is fogyasztható. Elkészítése rendkívül egyszerű, mégis különleges.

 

Szólj hozzá!

Címkék: előételek receptek recept bruschetta recept könnyű ételek vacsora receptek

Gofri recept

2008.10.30. 18:42 gofie

Gofri recept

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:


 
40 dkg liszt
 1 csomag sütőpor
 3 tojás
 12 dkg margarin
 1 csomag vaníliás cukor
 12 dkg cukor
 csipet só
 1/2 liter tej
 reszelt citromhéj

Elkészítés:

A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.
 

Tipp: Rakhatsz a tésztába durvára reszelt almát (de mértékkel, mert vizet ereszt), vagy mazsolát is. Minél több cukrot teszünk a tésztába, annál sötétebb lesz a gofri.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek édesség recept gofri sütemény recept gofri recept süti recept édességek

Csokis muffin recept

2008.10.30. 18:33 gofie

Csokis muffin

A muffin egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin.
Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők



 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

15 dkg étcsoki (jó minőségű)

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

1 evőkanál kakaó

3 egész tojás

10 dkg rétesliszt

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál méz.

 

A muffin elkészítése:


Ügyesen szép sorban összekevergetni mindent , 190 °C-on kb. 20 percig sütni, illetve míg a teteje barnulni nem kezd.

 

Tipp : Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel.

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept muffin sütemény recept csokis muffin süti receptek muffin recept

Tzatziki recept

2008.10.26. 22:37 gofie

Tzatziki recept

A tzatziki uborkából készült sűrű joghurtos saláta, ami előételként és húsfélékhez is kiváló.A görögök egyik nemzeti étele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

ízlés szerint friss citrom leve

ízlés szerint fehérbors

ízlés szerint só

2 közepes méretű kígyóuborka

4 dl natúr joghurt

ízlés szerint fokhagyma (én 7-8 gerezdet szoktam, így igazán pikáns lesz)

2 ek olivaolaj

 

Elkészítés:

Az uborkát lereszeljük, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, megsózzuk, majd állni hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen, utána jól kinyomkodjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk az uborkához az áttört fokhagymát, a joghurtot, egy kis fehérborsot, ízlés szerint citrom levet és az olivaolajat, majd jól összekeverjük.

 

Tipp: Gyros mellé nélkülözhetetlen. Jól összeérnek az ízek ha egy éjszakát áll a hűtőben.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek etel tzatziki recept eloetel sokrecept finom receptek

guacamole recept

2008.10.26. 22:06 gofie

Guacamole recept

A guacamole a mexikói konyha egyik leghíresebb étele. Továbbá nagyon egészséges, hiszen az avokádó tele van vitaminokkal és hasznos zsírral. Elkészítése gyors és egyszerű, de sajnos csakis frissen fogyasztható, mert bebarnul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:
2 puha avokádó (érett)
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 zöldcitrom (lime)
1 dl tejszín

frissen őrölt bors
 

Ha igazán ízletes nassolnivalót szeretnénk mártogassuk tortillachips-el és kortyolgassunk hozzá Coronita  sört.

Elkészítés:

 

Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját és egy kanállal kikanalazom a húsát. Beteszem egy tálba, villával kicsit összetöröm és meglocsolom a lime levével. A hagymát felaprítom, a fokhagymát pépesre reszelem, a kimagozott chilipaprikát pedig vékony forgácsokra aprítom és hozzáadom az avokádóhoz. Ráöntöm a tejszínt, és botmixerrel pépesre keverem a világoszöld színével ártatlannak tűnő, de a chilipaprika miatt izmos kencét. Amikor kész, megsózom, borsozom és tálkába kanalazom.

Tipp: Ha van otthon, jót tesz neki egy marék aprított petrezselyem zöldje.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek recept etel guacamole avokado guacamole recept